Geen categorie

EHBO zwaait boegbeelden uit

Jan van den Enden, Annie Broos, wethouder Lars van der Beek en Gerard van Elsakker.
Jan van den Enden, Annie Broos, wethouder Lars van der Beek en Gerard van Elsakker. Foto: Dennis van Loenhout

07-05-2023 Algemeen

HOOGERHEIDE – Het was tegelijk een bijzonder afscheid, en een flinke aderlating voor de Woensdrechtse EHBO-vereniging. Met het afscheid van kaderinstructeurs Annie Broos en Gerard van Elsakker én dat van EHBO-arts Jan van den Elsen verliest de vereniging drie boegbeelden, die heel wat hebben betekend.

Meer dan 25 jaar lang gaven Annie Broos en Gerard van Elsakker enthousiast les aan iedereen die zich opgaf voor een training bij EHBO Hoogerheide. “Of het nou een EHBO-training was, een reanimatietraining of een training Eerste Hulp aan kinderen, dat maakte geen verschil”, zegt secretaris Aminda Stojanovic-van Leeuwen, “iedereen werd door Gerard en Annie met hetzelfde enthousiasme begroet. Dat ze nu stoppen betekent voor ons het einde van een bijzonder tijdperk.”

Voor Annie Broos betekent haar afscheid een vorm van opluchting, vertelt ze: “Ik was altijd minstens twee avonden per week in de Kloosterhof om les te geven. Ik ben opgelucht dat dat nu niet meer hoeft, ook omdat ik problemen kreeg met op mijn knieën zitten, wat je tijdens een les toch veel doet. Bovendien wil ik meer tijd hebben om dingen te ondernemen met mijn man en voor mijn kleinkinderen te zorgen. Maar EHBO was en blijft mijn ding. Daarom blijf ik gewoon lid, ik neem alleen nu zélf weer eens plaats in de lesbanken.”

Gerard van Elsakker raakte in 1978 betrokken bij de EHBO, vanuit zijn werk als onderofficier bij de Geneeskundige Dienst op de Legerplaats Ossendrecht. Zijn betrokkenheid groeide steeds meer, en hij is met name trots op het feit dat hij het – samen met Annie – voor elkaar kreeg om een zogenaamde “6-minutenzone” op het vlak van reanimatie te creëren, met heel wat succesvolle reanimaties als gevolg. “Maar na 45 jaar zeer betrokken te zijn geweest is het moment gekomen dat de jeugd onze taken mag overnemen. Mensen leren om een medemens in nood te helpen was altijd een fijn gevoel, maar met mijn negende kleinkind op komst wordt het tijd dat ik meer andere dingen kan gaan doen.”

Ook Jan van den Elsen, die als huisarts in Hoogerheide betrokken raakte bij de plaatselijke EHBO zegt dat het “goed is geweest”. “Mensen die worden opgeleid tot kundige EHBO-ers zijn van nut voor de maatschappij, maar ook voor hun naasten”, zegt hij , “met Gerard en Annie werkte het altijd als een geoliede machine, en ik denk dat we het gezondheidsniveau in Hoogerheide samen op een hoger plan hebben gebracht. Maar nu is het gewoon tijd om te stoppen, ik word ook een dagje ouder en volg de ontwikkelingen niet meer op de voet. Ik weet zeker dat anderen onze taken gaan voortzetten.”